OMÜ Güzel Sanatlar Kampüsü Güzel Sanatlar Fakültesi 55200 Atakum, Samsun TÜRKİYE

“İns” – Serpil Uysal Kişisel Resim Sergisi

OMÜ Sanat ve Tasarım Programı Sanatta Yeterlik öğrencisi Serpil Uysal, “İns” adlı Kişisel Resim Sergisiyle göç, sürgün ve soykırıma uğramış halkları ve kültürlerini sanatsal bir anlatımla izleyicisine sunmuştur. Yağlı boya ve karışık tekniğin kullanıldığı 15 parçadan oluşan serginin 11 çalışması, geçmişten günümüze savaş, sürgün, göç ve soykırıma uğramış halkları ve kültürel değerlerini temsil etmektedir. Bu anlamda Büyük Çerkes Sürgünü, Srebrenitsa Katliamı, Kanlı Noel, Hocalı Katliamı, Çeçen-İnguş Sürgünü, Ahıska Sürgünü, Doğu Türkistan, Ukrayna Savaşı gibi toplumsal belleğinde yer alan olaylar “İNS” adlı kişisel resim sergisiyle yansıtılmıştır. Birbirinden farklı tarihlerde ve coğrafyalarda gerçekleştirilen mezalim, sadece gerçekleştirildiği bölgenin halkına yönelik değil; insan onuruna ve kültürel varoluşa yöneliktir. Unutmak eyleminin nasıl gerçekleştiğinin sorgulandığı diğer 4 çalışmada, günümüz dünyasında yaşanan haz ve hız odaklı tüketim kültürü yansıtılmaktadır. Kültürel yozlaşmayı temsil eden bu dört eserle kontrastlık vurgulanmakta; yaşanan acılara dair kayıtsızlığa ve duyarsızlığa dikkat çekilmektedir. Toplum belleğinde yer alan göç, sürgün ve soykırımların bireysel dünyalarımızda hatırlanması, içselleştirilmesi, yeniden tesir oluşturması, halkların kültürel değerlerinin ve kimliklerini yaşatma mücadelesinin farkındalığına dair bilincin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Serginin farklı şehirlerde farklı kültürlerle buluşması bu açıdan oldukça önemsenmektedir.

OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAPKOB) tarafından “Kültürel doğanın bozulması ve diaspora” adlı projeyle desteklenen, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin GÜNEY’in danışmanlığında hazırlanan sergi, Samsun Vali Yardımcısı Şevket Cinbir ve İlkadım Belediye Başkanı Sayın Necattin Demirtaş’ın katılımlarıyla 30 Mayıs Salı günü saat 17:00’da OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilmiştir.

Sergi, 4 Haziran Pazar gününe kadar ziyaret edilebilir.